Carta a Air Berlin

L’OCB considera inacceptables els atacs d’Air Berlin al català i comença una campanya per exigir respecte als drets lingüístics 

L’Obra Cultural Balear considera inacceptables els atacs a la nostra llengua continguts a un article publicat a la revista Air Berlin Magazin i signat pel president de la companyia, el senyor Joachim Hunold. En aquest text, Hunold fa afirmacions que no es corresponen amb la realitat lingüística de les Illes Balears i cau en apreciacions subjectives de caràcter ideològic impròpies del president d’una empresa amb molts de clients a Mallorca i a la resta de terres de parla catalana. Entre elles hi ha falsedats com que el castellà no és idioma oficial a Mallorca o que a les escoles el castellà és tractat com a un idioma estranger. Es tracta d’una resposta inacceptable a una carta enviada per la direcció general de Política Lingüística del Govern que convidava Air Berlín a fer servir el català entre els seus clients de les Balears.

Davant aquesta actitud hostil, l’entitat ha demanat una reunió amb el director d’Espanya i Portugal de la companyia, senyor Álvaro Middelmann i ha posat en marxa una campanya d’enviament de cartes per demanar a la companyia que respecti els drets lingüístics dels catalanoparlants. El text que es farà arribar a la direcció d’Air Berlín airberlin@airberlin.com (amb el vostre nom i llinatges) és el següent:

 

Herr Joachim Hunold

Generaldirektor Air Berlin

Als katalanisch sprechender Bürger Mallorcas bin ich wirklich enttäuscht über die unglücklichen Äusserungen, die in Ihrem Magazin zu lesen waren.

Es ist tatsächlich die Mehrheit der balearischen Bürger, die die katalanische Sprache als  Muttersprache hat, weshalb natürlich viele Menschen bitter enttäuscht darüber sind, dass Ihre Sprache schlechtgemacht wird; und dass im Hinblick auf die Tatsache, dass Mallorca einer der wichtigsten wirtschaftlichen Standpunkte Air Berlins ist und zum Aufbau des Air Berlin- Flugnetzes in entscheidendem Masse beigetragen hat. Insbesondere die lange Zeit der sprachlichen Unterdrückung, welche die katalanischsprachigen Teile des spanischen Staates unter General Franco zu erdulden hatten, hat zur logischen Folge, dass die Bürger in der heutigen demokratischen Gesellschaft mit und in ihrer Sprache leben möchten.

Ich bin mehr als überzeugt, dass der Service, ihre Fluggäste auch in katalanischer Sprache zu informieren, von ihren balearischen Kunden als ein schönes Zeichen der Verbundenheit Air Berlins  mit Mallorca sowie den anderen katalanischsprachigen Teilen des spanischen Staates verstanden würde und in nicht zu unterschätzendem Masse zu einer weiteren Festigung der deutsch-mallorquinischen Verbindung beitragen wird.

Mit fereundlichen Grüssen,

 

Sr. Joachim Hunold, director general de Air Berlin

Benvolgut senyor Hunold:

Com a persona que coneix la realitat de les Illes Balears i com a client d’Air Berlin vull manifestar la meva decepció per l’article recentment publicat a la revista Air Berlin Magazin en què, lluny de mantenir una relació de respecte cap a la llengua catalana que utilitzen molts dels usuaris de la companyia, s’hi expressen informacions que falsegen, tergiversen i criminalitzen la nostra realitat lingüística. Amb aquest article Air Berlin no actua com una empresa que ha de donar servei als ciutadans, sinó com un agent en contra de la llengua que parlen la majoria dels ciutadans de les Illes Balears, el País Valencià i Catalunya.

Sr. Hunold, voldria aprofitar l’ocasió per fer-li notar que la seva empresa, tot i tenir Mallorca com un dels seus centres operatius, no ofereix la més mínima informació en la llengua pròpia d’aquesta terra. La veritat és que no costa res afegir el català com a llengua d’informació, de la mateixa manera que respecta i fa servir els idiomes dels altres territoris en què opera. D’aquesta manera acontentaria una gran part dels seus clients.

Atentament,

 

Podeu trobar més informació sobre Air Berlin i els seus dirigents al Mail Obert de Vicent Partal:

Ai Berlin!

1 Comment »

 1. Ciceró Said,

  June 11, 2008 @ 1:44 pm

  Ep!

  Jo ja he firmat!

  Sort que a Menorca no en tenim gaires, d’alemanys d’aquests!!!

  Salut!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment