Joves de Menorca per la Defensa del Territori

Menorca és un espai preciós, i no ens el podem deixar perdre. Amb l’estima cap a la nostra terra i el dolor per les coses mal fetes, neixen els Joves de Menorca per la Defensa del Territori, un grup de joves, estudiants i no, preocupats no només per demanar doblers a l’administració per pagar passatges d’avió sinó essencialment per l’esdevenir social i polític del nostre país. En un moment en què es parla de polítiques de joventut i tothom, i especialment les polítiques més de dretes, se n’omple la boca, cal que reivindiquem el paper dels joves com a sensibilitat necessària per mantenir la nostra particularitat física i social, que a poc a poc es vol anar destruint amb una política de grans inversions d’infraestructures que du cap a la destrucció del nostre territori.

Hem vist com en benefici del turisme, i posant-lo com a pretext, s’ha engegat, al conjunt de les Illes Balears, una política ferotge que du a la desmesura, a la manca de respecte cap als espais naturals, a la confrontació social, a la construcció invasiva d’urbanitzacions noves i de carreteres i, en darrer terme, a la corrupció escandalosa. El cas de la vergonya pública de tot el que ha succeït a Eivissa amb la construcció d’una autopista, que té implicades més de cinc-centes famílies i que ha seguit una política d’avantposar interessos particulars respecte del bé general, n’és una mostra ben clara. També la construcció d’una autovia, i de noves urbanitzacions i camps de golf a Mallorca. Per no parlar del cas d’Andratx.

La política tirada endavant pel PP al si del Govern Balear és en bona mesura culpable de tot aquest desgavell. És al darrere de totes les problemàtiques territorials i defensora d’un model de creixement insostenible, el resultat del qual és la confrontació, la destrucció territorial i el desbaratament dels recursos naturals, sense els quals la nostra qualitat de vida (de la qual tant parlen) és la primera perjudicada. No hem de perdre el nord i la nostra sensibilitat com a joves ens du a plantejar que hem de reivindicar un model ben diferent al que proposen. No oblidem quines són les propostes que ha tingut i té aquest partit per a Menorca: construcció d’un dic desmesurat en una zona que havia de comportar la construcció d’una nova urbanització, el desdoblament de la carretera, la construcció de nous camps de golf o una nova construcció d’un dic a Fornells. I d’altres coses que han aconseguit amb el vistiplau del PSOE com l’ampliació de l’aeroport. On governa, a Menorca, també s’ha caracteritzat per la creació d’escàndols urbanístics, la requalificació de terres i la construcció d’infraestructures faraòniques desmesurades pràticament inservibles mentre els espais culturals queden deixats de la mà de Déu.

És necessari que reivindiquem la presència d’un turisme que sigui respectuós amb el medi i que valori el nostre fet diferencial; un turisme a la conveniència del qual no s’hagi de passar per davant de l’estructura bàsica del nostre teixit: els menorquins també importam; la creació si açò és necessari d’una ecotaxa; la recuperació d’espais per a l’oci integradores amb el medi com les rutes cicloturístiques o eqüestres o la recuperació del Camí de Cavalls; la reivindicació d’un Parc Nacional; el renaixement d’una nova sensibilitat conservacionista basada en la defensa dels valors del manteniment del medi i en contra de la destrucció territorial a costa d’interessos particulars vestits d’un suposat interès general.

A Menorca, un teixit social important amb una sensibilitat conservacionista va fer que un projecte desmesurat, com el de la construcció d’un port esportiu i una urbanització de luxe extensíssima a l’Albufera des Grau, es tirés endarrere. També el mateix va passar amb la possible urbanització de Macarella i de Trebalúger. Les fotografies d’aquestes platges, avui, són les que aquells que es dediquen a la promoció del turisme exploten. Gràcies a l’Albufera, comptam amb el títol de Reserva de la Biosfera, i les polítiques de dretes se n’omplen la boca. Tanmateix, els interessos que hi havia darrere aquests macroprojectes s’erigien amb els mateixos arguments que ara empra el PP. Nosaltres ens sentim hereus de totes aquelles proclames i d’aquella sensibilitat, i consideram que no podem baixar la guàrdia davant les noves envestides. Els joves seran els beneficiaris o els perjudicats de la bona o mala política en un tema tan delicat com aquest. No podem deixar el nostre futur en mans d’aquell qui no pensa en aquestes coses, que basa la seva manera de fer en un benefici immediat a costa de la hipotecació de la terra dels seus pares i que serà dels seus fills.

No a la destrucció del territori!

Per adherir-vos a la campanya podeu deixar un comentari o enviar-me un correu amb nom i DNI, i donareu suport a la campanya de difusió als mitjans locals. Gràcies.

6 Comments »

 1. Toni Pizà Rosselló Said,

  March 5, 2007 @ 11:15 am

  Des de Mallorca m’hi adhereixo sense dubte. Salut i sort en la lluita contra la destrucció!

 2. robert Said,

  March 7, 2007 @ 2:12 am

  Yo ya firmé en su momento pero parece que el inicio de la debacle del servidor donde tenías la página o lo que sea que ha pasado me impidió publicar el comentario en que te lo comunicaba. No recuerdo exactamente pero seguro que me curré una dura crítica al Matas ese…

  Suerte, en este, tu nuevo blog…o suerte en recuperar el otro…en fin, suerte en lo que sea que quieras hacer…

 3. elisa juncosa Said,

  March 7, 2007 @ 9:38 am

  des de mallorca teniu tot es meu suport, esperem que funcioni i no destrossin una illa tan tan tan guapa jejej que ma te enamorada

 4. antoni Said,

  May 11, 2007 @ 3:41 am

  Tot el meu suport per a vosaltres, el meu nom Antoni Anglada Riudavets DNI 41732178

 5. zeus Said,

  July 4, 2007 @ 1:16 am

  He sentit xerrar d’aquesta iniciativa en defensa del territori i crec que és una molt bona manera de defensar sa nostra illa i de fer veure a tothom el seu gran valor. Endavant! Hem d’aconseguir que a Menorca es faci allò que proposen aquells que se l’estimen!!

 6. Andreu Said,

  September 19, 2008 @ 4:04 am

  Joan, som un menorquí que estima la seva terra i que és conscient de la problemàtica vers l’ordenació del territori. Estic totalment d’acord amb tu amb tot el que dius: el futur de Menorca i dels menorquins passa per compatibilitzar progrés i conservació, un creixement sostenible, ja que el nostre medi natural no només ens dóna qualitat de vida i ens permet viure en un entorn agradable i natural, sinó que és el cartell de reclam de bona part dels turistes que ens visiten, els quals vénen atrets per les particularitats de la nostra illa, referent de conservació dintre del context balear-espanyol. De fet, perdre aquestes qualitats ambientals significaria perdre-ho tot (inclosa la nostra identitat), i de tot això i com a contrapartida, només ens sortirien beneficiats uns pocs que segurament ni estimen ni han trepitjat mai Menorca. Crec que si no defensam Menorca els menorquins, menorquins que estimam Menorca, es clar, ningú ho farà per noltros. I també vull dir que es importantíssim la difussió d’aquest missatges entre la població, donat que sí, a Menorca hi ha una forta consciència ambiental, però aquesta no està suficientment extesa entre la població per a poder-la considerar generalitzada; a més, fa falta una passa més que acabi de blindar la protecció dels nostres espais naturals (el PTI és modificable) i que consolidi unes perspectives de futur sostenibles.

  Així, tens el meu recolzament:
  Andreu Sampol de Palós Galmés / 41743965-T
  El meu mail és: andriuu_mnk@hotmail.com (seria interessant mantenir una via de contacte)

RSS feed for comments on this post

Leave a Comment