Configurar una ATI Rage Mobility M1 en Ubuntu

Aquest inici de setembre ha servit per posar-me d’una vegada per totes amb un problema tècnic que arrossegava amb els gràfics del meu ordinador des de ja fa quasi un any, quan vaig canviar de Hoary a Breezy a la meva distribució Ubuntu GNU/Linux. No és costum d’aquest bloc treure apunts exclusivament tècnics, però penso que és bo compartir la solució (per senzilla que sigui), per tal que algú pugui beneficiar-se’n.

El meu ordinador és un portàtil Acer TravelMate 529 ATXV (si, ja te 5 anys ;)), i per sort o per desgràcia sempre intento tenir el meu PC actualitzat. Fa un any però, en el pas d’Hoary a Breezy vaig notar una davallada de rendiment del sistema. Sense molt temps per dedicar-hi ho vaig deixar anar passant i vaig optar per canviar a un escriptori més lleuger, l’Xfce, que va millorar-ne el rendiment tot i que la navegació i treballar amb varis documents alhora es feia bastant dur.

Una conversa recent amb en Pau em va fer obrir els ulls, i després de regirar una mica entre logs i configuracions de les X vam veure que la targeta gràfica, una ATI Rage Mobility M1 amb 8 MB que utilitza el ‘chipset‘ anomenat ‘mach64‘, ja no disposava de drivers en els repositoris d’Ubuntu, per tant semblava clar que el baix rendiment del PC tenia a veure amb que la targeta gràfica no trobava els mòduls corresponents.

La solució, ben senzilla, la vam trobar als fòrums de la distribució. Desconec si hi ha una forma més elegant que la que vaig trobar, en cas afirmatiu serà benvinguda!

De forma resumida es tracta de comprovar en primer lloc si la configuració de les X és la correcte, per això hem de comprovar que en el fitxer /etc/X11/xorg.conf hi aparegui el següent codi:

Section "Device"
Identifier "ATI Technologies, Inc. Rage Mobility P/M (AGP)"
Driver "ati"
ChipSet "mach64"
BusID "PCI:1:0:0"
Option "DMAMode" "mmio"
EndSection

En cas contrari podem editar-lo amb el vi mateix. És important especificar el driver (ati) i el ChipSet (mach64). El següent pas és aconseguir les capçaleres i eines de compilació del nucli:

sudo apt-get install linux-686 linux-headers-2.6-686 build-essential

De la pàgina freedesktop.org aconseguir els mòduls dri necessaris (la que poso aquí és la darrera versió, es poden baixar amb la comanda wget):

http://dri.freedesktop.org/snapshots/common-20060403-linux.i386.tar.bz2
http://dri.freedesktop.org/snapshots/mach64-20060403-linux.i386.tar.bz2

Un com aconseguits els fitxers, sortir a la línia de comandes (p.ex. Ctrl+Alt+F1) i parar el servidor de les X, per tot seguir desempaquetar els fitxers:

sudo /etc/init.d/gdm stop

tar xjvf common-20060403-linux.i386.tar.bz2
tar xjvf mach64-20060403-linux.i386.tar.bz2

Un cop desempaquetats, entrar primer al directori ‘common‘ i instalar:

sudo ./install.sh

I seguidament el mateix amb el directori ‘mach64‘.

sudo ./install.sh

Un cop realitzats aquests passos tornem a iniciar les X:

sudo /etc/init.d/gdm start

En aquest punt ja hauríem de tenir el ‘direct rendering‘ activat, i la targeta gràfica funcionant. Per comprovar-ho:

joan@ubuntu:~$ glxinfo | grep direct
direct rendering: Yes

En cas que al reiniciar no es carregui correctament el mòdul, només cal que afegim la línia ‘mach64’ al fitxer /etc/modules

La solució era ben senzilla, aquí queda.

7 Comments »

 1. pqs Said,

  September 6, 2006 @ 12:14 pm

  Enhorabona! Així el teu pc podrà durar 5 anys més. Espero que el proper canvi a Edgy no et creï de nou aquests problemes o, en tal cas, la solució continui vàlida.

  El que ara em demano és si continuaràs emprant XFCE o tornaràs a Gnome. Ultrasimplicitat o simplicitat?

 2. Joan Said,

  September 6, 2006 @ 3:26 pm

  He llegit que l’Edgy incorpora millores al glx, de tota manera una còpia de seguretat no m’anirà malament ;).

  Entre Xfce o Gnome, el més important és que ara puc tornar a utilitzar Gnome a una velocitat prou decent, però la veritat és que la ultrasimplicitat de l’Xfce m’encanta! Crec que el millor serà seguir amb els dos i anar saltant de l’un a l’altre, es pot demanar més? 😉

 3. Carlos Said,

  April 10, 2007 @ 2:56 am

  Gracias por la ayuda, me ha sido muy útil esta información.

  Como sabrás ya ha salido la versión beta de la nueva versión de Ubuntu (la 7.04 – Feisty Fawn) que supuestamente será lanzada este mes de abril en su versión definitiva. Me bajé la beta para probar (en otro disco duro) si funcionaban los drivers de mi Travelmate 529, pero al probar este método me daba un error al compilar el driver por no tener el último kernel. ¿que kernel se necesita en la última ubuntu para poder compilar el driver? no he visto en los repositorios que exista ningún kernel 686 🙁

  saludos y gracias de nuevo

 4. Joan Said,

  April 17, 2007 @ 11:51 am

  Hola Carlos.

  Jo he estat emprant aquest driver amb els successius kernels que han aparegut als repositoris d’Ubuntu i de moment sempre m’ha funcionat. En el meu cas els 686 apareixen al repositori “restricted”.

  Sort!

 5. carlos Said,

  April 27, 2007 @ 2:47 am

  Hola de nuevo, Joan.

  Por desgracia sigo sin poder compilar el driver mach64 con el ultimo kernel que incluye Ubuntu Feisty.

  En teoría el kernel 686 ha sido reemplazado por otro llamado “generic”, pero al intentar compilar con este me da el error de que “no puede ser compilado sin el ultimo kernel”.

  Toda ayuda sera bienvenida.

  saludos y gracias 😉

 6. Joan Said,

  April 29, 2007 @ 11:15 pm

  Hola Carlos, jo em vaig mantenir a la Breezy degut a que vaig veure als forums que avançar en les distribucions donava més mal de caps que no pas alegries (en el cas del nostre portàtil).

  Et suggereixo que demanis suport als creadors del driver.

  Una abraçada.

 7. Francesc Said,

  December 17, 2007 @ 12:35 pm

  Hola,

  Sabeu si es pot fer servir la sortida de TV de la ATI Rage Mobility M1?
  Ho pregunto per no perdre el temps…

  Merci,

  FR!

RSS feed for comments on this post

Leave a Comment