Bill Gates no vol una societat xarxa lliure

Bill Gates és noticia avui per una conferencia realitzada ahir davant 200 líders polítics, empresarials i econòmics de Canadà, EEUU i Amèrica Llatina. La notícia recull les crítiques realitzades per Gates al programa One Laptop Per Child de Nicholas Negroponte (ambdós desvinculats recentment del MIT per no mesclar qüestions institucionals i econòmiques).

Gates tot i haver ser reconegut com una de les persones que més diners envia al 3er món (junt amb la seva dóna amb la fundació Melinda Gates) crítica el projecte que pretén fer arribar a nens dels països pobres o en vies de desenvolupament ordinadors amb un cost de 100 $, que encara que limitats en quan a potencia, ajudaran a pal·liar la temuda divisòria digital, que determinarà un nou ordre de riquesa/pobresa en la nova economia. Venint d’un home a priori tan involucrat en la cooperació, i també a priori coneixedor de la importància de l’accés universal a les tecnologies de la informació, perquè critica el projecte? El fet que tengui el suport de Google, i que el programari escollit per fer-lo funcionar sigui GNU/Linux poden tenir-hi alguna cosa a veure? En paraules de’n Gates:

El darrer que vols fer amb un ordinador compartit és que sigui alguna cosa sense disc… i amb una pantalla petita.

Jo més bé puntualitzaria, i diria que el darrer que vols fer amb un ordinador de les característiques del 100$Laptop és posar-hi Windows ! Està clar que el que no es pot fer és repartir portàtils de gama alta per a que hi puguem encabir les finestres.

El maquinari és una part petita del cost, les majors despeses obeeixen a la conectivitat de les xarxes, les aplicacions i el suport informàtic.

Pot ser en Gates no ho sap però el portàtil incorpora una tarja Wi-Fi que no requereix de gran infraestructura per rebre conectivitat. Lo de les aplicacions i suport informàtic ja sembla de broma, és el discurs de sempre de Can Microsoft.

Si finalment el projecte veu la llum, la societat xarxa guanyarà milions de nens amb un gran potencial i creativitat que utilitzaran eines lliures i estàndards per a la seva comunicació amb el món. Una gran notícia per a la diversitat i normalització de la xarxa.

La font d’informació no s’escapa de les habituals ficades de pota en les notícies relacionades amb la ciència o la tecnologia i realitza la següent afirmació que ben bé podria haver signat el propi Bill per tal de situar l’opinió pública:

El programa del MIT pretén oferir a països en desenvolupament ordinadors mancats de les característiques típiques dels ordinadors personals, com el disc dur i el programari.

La noticia finalitza amb les tendències clau que al parer de’n Gates valen els 7.000 milions de dòlars que la seva empresa gasta en R+D anualment que de forma resumida son: la unió de veu i correu electrònic, eines col·laboratives en xarxa, xarxes ubiques d’informació i la digitalització del treball. Llàstima que de totes aquestes no n’hi hagi cap de innovadora. Microsoft està salvat si el pròxim Windows Vista segueix els mateixos paràmetres d’innovació!

2 Comments »

 1. guillem Said,

  March 16, 2006 @ 4:15 pm

  Ooooh! Aaaah! En Bill Gates ha dit “això és una merda perquè se pot fer sense pagar-me res a mi”!!!

  On és la noticia? X’-D

 2. Kapde Said,

  March 16, 2006 @ 6:59 pm

  Molt encertat el darrer comentari.

  En Gates i els ultraliberals aquests de Davos i Cia només són solidaris si ténen contrapartides als seus plans negoci.

  Són capaços de justificar l’explotació infantil i encara com a benefici pels explotats…Ca!

  Quina vergonya.

  Salutacions des del Principat.

RSS feed for comments on this post

Leave a Comment